Kérje Ön is az oktatással kapcsolatos hírlevelünket!

Hírlevelünk küldését bármikor megszüntetheti.

Pedagógus életpályamodell 2013 - Új bértábla 2013
2013. február 19. kedd, 08:36

Pedagógus életpályamodell bevezetése

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is üdvözli a a pedagógus életpályamodell szeptemberi bevezetését, amennyiben az a pedagógusok béremelésével jár együtt. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kijelentette, hogy 2013. szeptember 1-től megkezdődik a pedagógus életpályamodell bevezetése. Az új pedagógus előmeneteli rendszer minden nevelési-oktatási intézményben, pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalóra vonatkozik.

A pedagógus életpályamodell bevezetése nem csak a bértábla módosítását jelenti, hanem újraértelmezik a pedagógusok munkáját, munkaidejét és folyamatosan elvégzik a pedagógusok minősítését. Az új rendszer bevezetése jelentős béremeléssel is jár, mert egy egyetemi végzettségű kezdő tanár jelenlegi fizetése 134 ezer forint helyett közel 200 ezer forint lesz. A PDSZ viszont ezt csak akkor tudja elfogadni, ha mindez a pedagógusok óraterhelésének növekedése nélkül valósulna meg. A köznevelési törvény szerint a pedagógus életpályamodell bevezetésének dátuma 2013 szeptember 1.

A kormány tervei szerint a köznevelés megújításával olyan új iskolarendszer jön létre, amely a diákok, a tanítók és a tanárok számára is nagyobb biztonságot jelent. A magas színvonalú iskolarendszer egyik fontos feltétele, hogy a tanítók és a tanárok a jelenleginél nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülést élvezzenek.

 

Változások 2013. szeptember 1-től

Az alábbi legfontosabb változásokra kell felkészülni:

 

  • Az általános iskolákban 16 óráig tart az oktatás (nevelés), amennyiben arra igény van, akkor az iskolának 17 óráig gondoskodnia kell a tanulók felügyeletéről is.
  • Az általános iskola működhet egész napos iskolaként is. A szülő akkor kérheti gyermeke felmentését a délutáni foglalkozások alól, ha az iskola nem egész napos iskolaként működik.
  • A Nemzeti köznevelési törvény szerint a pedagógus életpályamodell bevezetése a jelenleginél magasabb bérekkel jár és rögzíti az előmeneteli rendszert is. Az új bértábla nemcsak a megszerzett képesítéseket és a pályán eltöltött éveket veszi majd figyelembe, hanem az elvégzett minősítés eredményét is.
  • Azokra a pedagógusokra, akik a rendszer bevezetését követő 10. tanév végéig elérik a nyugdíjkorhatárt, nem vonatkozik a minősítési kötelezettség. Amennyiben nem szereznek minősítést, akkor rájuk a mindenkor hatályos Kjt. szabályai érvényesek.
  • A pedagógus életpályamodell 2013. szeptember 1-i bevezetése után minden pedagógus jövedelme növekedni fog, a minősítés megszerzése után még további béremelkedésre is számíthatnak a tanárok.
  • Az illetményalap főiskolai végzettség esetén a mindenkori minimálbér 180 %-a, egyetemi végzettség esetén 200 %-a.
  • A pedagógusok „alkotói szabadságot” vehetnek igénybe meghatározott feltételek teljesítése esetén.
  • Az általános iskolában bevezetésre kerül az erkölcstan és a helyette választható hittan.
  • Ekkor lépnek hatályba az intézményvezetők létszáma és óraszámai.
  • Legalább 8 gyermek esetén a szülők kérésére óvodát vagy alsó tagozatot kell szervezni a kistelepüléseken.